czwartek, 16 marca 2017

Przepis na kompost - jak się to robi?

Jak zrobić dobry, wartościowy kompost i po co go stosować? Właśnie na te pytania chcę wam tutaj odpowiedzieć. Dobry kompost to podstawowy element wzbogacenia gleby w niezbędne składniki odżywcze roślin.
Źródło: pixabay.com




Po co stosować kompost?
Główną zaleta kompostu jest to, że jego wytworzenie jest praktycznie darmowe. Powstaje z resztek po sprzątaniu ogrodu. Stanowi on podstawowy, ekologiczny nawóz, którego nie można przedawkować, użyć zbyt późno lub zbyt wcześnie. Jest bezpieczny, poprawia strukturę gleby oraz wpływa na polepszenie jej właściwości wodno-powietrznych. Jest to również świetny sposób na ekologiczne składowanie odpadów z ogrodu i kuchni.

Jak zrobić kompost?
Jeśli chcemy mieć porządek i ład w ogrodzie, to warto zainwestować w pojemnik, w którym będziemy wytwarzać kompost. Dzięki kompostownikowi, kompost nie będzie stanowił pożywienia dla takich szkodników jak szczury, nornice itp.

Na samo dno kompostownika wrzucamy pocięte, drobne gałęzie, suche liście, węgiel drzewny, ziemię, skorupki jaj, torf, szary papier czy słomę. Ta warstwa ma za zadanie umożliwić dopływ powietrza od spodu. Jeśli mamy tam odpady, które mają intensywny, nieprzyjemny zapach, to możemy przysypać je cienką warstwą ziemi.
W następnej kolejności wrzucamy na kompostownik odpady zielone, czyli np. chwasty (bez nasion), skoszona trawa, zgrabione liście, owoce, odpadki po owocach, warzywach, a także fusy po herbacie i kawie. Tę warstwę również przysypujemy ziemią. Kilka razy w roku powinniśmy taki kompost przemieszać, a i pamiętamy o podlewaniu kompostu. Dzięki temu będzie wilgotny i procesy rozkładu materii będą przebiegać szybciej.

Co zrobić aby przyspieszyć proces kompostowania?
Tutaj możemy stosować specjalne preparaty do kompostowników, które przyspieszą jego dojrzewanie. Zarówno kompostowniki jak i preparaty do komostu znajdziemy w niskich cenach w Przydomu.pl

Źródło: Przydomu.pl

Jeśli chcemy być ekologiczni, możemy kupić dżdżownice amerykańskie, które szybciej przetwarzają materiał. Jednak są one jeszcze trudno dostępne na naszym rynku.

Czego nie wrzucać na kompost?
Na kompost nie wolno wrzucać kolorowych i twardych gazet, ponieważ zawierają szkodliwą farbę drukarską. Odpada też mięso, ryby, tłuszcz, jajka, kości i odpady gotowane ponieważ te z kolei przyciągają szczury. Korzeni chwastów (perz), nasion chwastów, roślin zarażonych bakteriami, wirusami, tektury z powłoką, trocin, spalonego koksu, zimozielonych części roślin wytwarzających żywicę.

Kiedy kompost jest dojrzały?
Kiedy swoją strukturą przypomina glebę, nie ma w nim grudek, nie ma nieprzyjemnego zapachu ani żadnych żyjątek, typu dżdżownice. Jeśli kompost spełnia te wymagania to znaczy, że już jest dobry. Warto wspomnieć na koniec, że kompost dojrzewa przez minimum 11 miesięcy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz