Jak zrobić dobry, wartościowy kompost i po co go stosować? Właśnie
na te pytania chcę wam tutaj odpowiedzieć. Dobry kompost to podstawowy element
wzbogacenia gleby w niezbędne składniki odżywcze roślin.
Źródło: pixabay.com |
Po co stosować kompost?
Główną zaleta kompostu jest to, że jego wytworzenie jest
praktycznie darmowe. Powstaje z resztek po sprzątaniu ogrodu. Stanowi on podstawowy,
ekologiczny nawóz, którego nie można przedawkować, użyć zbyt późno lub zbyt
wcześnie. Jest bezpieczny, poprawia strukturę gleby oraz wpływa na polepszenie jej
właściwości wodno-powietrznych. Jest to również świetny sposób na ekologiczne
składowanie odpadów z ogrodu i kuchni.
Jak zrobić kompost?
Jeśli chcemy mieć porządek i ład w ogrodzie, to warto
zainwestować w pojemnik, w którym będziemy wytwarzać kompost. Dzięki
kompostownikowi, kompost nie będzie stanowił pożywienia dla takich szkodników
jak szczury, nornice itp.
Na samo dno kompostownika wrzucamy pocięte, drobne gałęzie, suche
liście, węgiel drzewny, ziemię, skorupki jaj, torf, szary papier czy słomę. Ta
warstwa ma za zadanie umożliwić dopływ powietrza od spodu. Jeśli mamy tam
odpady, które mają intensywny, nieprzyjemny zapach, to możemy przysypać je
cienką warstwą ziemi.
W następnej kolejności wrzucamy na kompostownik odpady
zielone, czyli np. chwasty (bez nasion), skoszona trawa, zgrabione liście,
owoce, odpadki po owocach, warzywach, a także fusy po herbacie i kawie. Tę
warstwę również przysypujemy ziemią. Kilka razy w roku powinniśmy taki kompost
przemieszać, a i pamiętamy o podlewaniu kompostu. Dzięki temu będzie wilgotny i
procesy rozkładu materii będą przebiegać szybciej.
Co zrobić aby przyspieszyć proces kompostowania?
Tutaj możemy stosować specjalne preparaty do kompostowników,
które przyspieszą jego dojrzewanie. Zarówno kompostowniki jak i preparaty do
komostu znajdziemy w niskich cenach w Przydomu.pl
Źródło: Przydomu.pl |
Jeśli chcemy być ekologiczni, możemy kupić dżdżownice
amerykańskie, które szybciej przetwarzają materiał. Jednak są one jeszcze
trudno dostępne na naszym rynku.
Czego nie wrzucać na kompost?
Na kompost nie wolno wrzucać kolorowych i twardych gazet,
ponieważ zawierają szkodliwą farbę drukarską. Odpada też mięso, ryby, tłuszcz,
jajka, kości i odpady gotowane ponieważ te z kolei przyciągają szczury. Korzeni
chwastów (perz), nasion chwastów, roślin zarażonych bakteriami, wirusami,
tektury z powłoką, trocin, spalonego koksu, zimozielonych części roślin wytwarzających
żywicę.
Kiedy kompost jest dojrzały?
Kiedy swoją strukturą przypomina glebę, nie ma w nim grudek,
nie ma nieprzyjemnego zapachu ani żadnych żyjątek, typu dżdżownice. Jeśli
kompost spełnia te wymagania to znaczy, że już jest dobry. Warto wspomnieć na koniec,
że kompost dojrzewa przez minimum 11 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz